Tam şehrin merkezinde bir Doğanbeyimiz var zaten devasa bir ucube misali.
İnşa edildiğinden beridir Uludağ’ı, Ulu Camii ve Yeşili ile anılan Bursa’nın, adeta güneş tutulması mı oldu desek Doğanbey için?
Yoksa kentsel dönüşümün kötü mü kötü bir örneği mi ?
Şehir siluetini altüst eden yapılanma ile alakalı söylenecek çoook tabi ki .
Üstelik ne hak sahipleri memnun, ne devlet, ne de kamuoyu.
Hal böyleyken , yani şehircek Doğanbey’den ciddi bir memnuniyetsizlik söz konusuyken , Büyükşehir Belediye Meclisi’nden onay alan bir proje ‘ İkinci bir Doğanbey’ vakasının sinyallerini verdi.
Hangi projeydi meclis üyelerinden olur alan:
Yıllardır ‘ha değişti, değişecek, kente yakışır bir hal alacak’ diye beklenen ‘ Sıcaksu Tabakhaneler Bölgesi’nin Projesi ‘.
Konuyu çok karmaşıklaştırmadan ‘Neden 2. Doğanbey?’ sorusunun yanıtına gelelim;
SONUNDA İKİZ KULELERİMİZ DE OLACAK !
Konut , ofis, ticaret, turizm ve karma kullanımlarıyla Alternatif Kent Merkezi yaşam alanı olarak onaylanan projede bölgeye iki adet ikiz kule yapılması planlanıyor ki aynen Doğanbeyvari…
Yüksek katlardan oluşacak bu ikiz kuleler görüntüde ne Çekirge’den eser bırakacak ne de İzmir yolu güzergahındaki dağ eteklerinden.
Proje ile ilgili gelişim sürecini şöyle bir araştırdım da değerli okurlar;
Yıllardır çöküntü alanı konumdaki Tabakhaneler bölgesine inşa edilmesi kabul gören proje oluşturulup AK Parti Grup toplantısında gündem maddesi olarak değerlendiriliyor.
Aman iyi ki de değerlendiriliyor diyelim. Çünkü hani şu ikiz kuleler var ya işte onlar toplantıda biri 40, biri 50 kat olarak öneriliyor.
Neyse ki AK Parti Grubunda konuşuluyor, tartışılıyor, olabildiğince ince elenip sık dokunuyor; sonunda kulelerin katları yarı yarıya düşürülerek 20’ye indiriliyor.
Yani anlayacağınız Doğanbey’deki yükseklikle neredeyse eşit boyutlara çekilebiliyor ikiz kuleler.
50’Lİ KATLAR İNDİRİLDİ 20’YE ..
Bir de düşünsenize 40’lı 50’li katlarla onaylandığını projenin neler olurdu? Kötünün de kötüsü var yani! ..
Biri otel biri de rezidans olarak inşa edilecek kulelerimiz daha bir ihtişamlı olurdu olmasına kuşkusuz!
Tabakhanelerin kuleleri Doğanbey’i de sollar;kentsel dönüşümde kötü örneklemeler sıralamasında açık ara 1. sıraya otururdu.
Şimdi en azından ne oldu; her ikisi de Başkan Altepe döneminde onay alan Doğanbeyimiz’le Sıcaksu Tabakhaneler bölgemizdeki kulelerimiz de birbirine denk oldular. Buna da şükür diyelim!
Büyükşehir Belediye Meclisi’nden alel acele geçirilen projenin detaylarını inceledikçe; tahmin edeceğiniz üzere birçok soru işareti de belirdi zihnimizde;
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kentsel dönüşüm çerçevesinde yaptığı açıklamalar net ortada;
Zemin +4- zemin +5’i geçmeyecek, toprağa yakın yapılar öngörülecek, plan notları ile oynanmayacak!
Manifesto tarzında gayet açık bir söylem!
Peki Başbakan Erdoğan’ın bu açıklamasına rağmen kentsel dönüşüm çerçevesinde gerçekleşecek Sıcaksu Tabakhaneler Bölgesi Projesi’nde 20 katlı kulelerin ne işi var ?
Edindiğim bilgiye göre, bölge ile ilgili plan çıkmadan, proje oluşturulmuş, resimleri ortaya konmuş. Prosedür gereği aslında tam tersi olması gerekirken; önce plan oluşturulup ardından projelendirilmesi uygunken neden tersten gidildi acaba ?
İşte hal böyle olunca ister istemez akıllara; “Sıcaksu Tabakhaneler Bölgesi Projesi sessiz sedasız, kapalı kapılar ardında mı şekillendi? İnşaat yapımını üstlenecek kuruluş ya da kuruluşlar belli mi?” suallerini getiriyor .
‘YÜKSEK KATLAR BAŞBAKANLIĞA BİLDİRİLECEK’
Konuyu İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin’le konuştuk. Başkan Şahin de, projenin Başbakan Erdoğan’ın ‘toprağa yakın yapılar’ uyarısına vurgu yaptı ve artık şehir planlamacıları ile birlikte oda olarak belediyelerin bu tür uygulamalar ile ilgili gerekli incelemeleri yapıp dosya oluşturarak Başbakanlığa sunacaklarını açıkladı. Kısacası akademik odalar bundan böyle Ankara’ya daha yakın çalışacak doğru kentsel dönüşümden uzak yapılar ne olursa olsun yorumsuz hazırlanan dosyalarla Başbakan Tayyip Erdoğan’a gönderilecek.
Ve proje ile alakalı cevapları beklenen diğer sorulara gelince;
Sıcaksu projelendirilip onaylanırken Bursa’nın ulaşım planlaması göz önüne alınıp bu bölgede oluşacak yoğunluk hesaba katıldı mı?
Bölgenin plan notları hangi verileri kapsıyor?
Yeni projelendirmede sosyal donatı alanları, parklar ne kadarlık bir bölümü kapsıyor?
Proje kent silueti açısından ne derece uygundur ?
Sıcaksu Tabakhaneler Projesi yaşama geçtiğinde Merinos ve Kültürpark ile uyum sağlayabilecek mi?
Proje ile ilgili İktidar ve muhalefet partileri ile meclis üyelerine yeterince inceleme fırsatı verildi mi?
Bölge Bursa’nın turizmde marka kent olma hedefiyle örtüşür bir biçimde butik otellerin yer alacağı konsept bir alan olarak düzenlenemez miydi?
Bir de artık kanıksanmış bir durum; projeler oluşturulur fakat uygulamada hep ‘projelerin dışına çıkılır. Katlar yükselir, alanlar genişletilir. Örneğin Kent Meydanı’nda ve de Doğanbeyimiz’de olduğu gibi.
FARECİKLERE DİKKAT!
Bu arada her şey bir kenara mühim bir konu var ki asla unutmamak lazım gelen! Tabakhanenin meşhur kedi büyüklüğündeki ‘ KEMELERİ’ (Fareleri).
Ne alakası var demeyin sakın. Geçmişe kısa bir yolculuk yapıp bölge ile ilgili belediye çalışmalarına kısaca göz atarsanız eğer sizler de anımsayacaksınız. Bu fareler öyle bildiğiniz cinsten yenilir yutulur gibi değil.
Kedi timleri mi kurulmadı, avcı grupları mı görevlendirilmedi? Yok! Nuh dediler, Peygamber demeyip, bölgeyi terk etmediler.
Yani şunu anlatmak istedim; Sıcaksu Bölgesi projesinde ‘Tabakhanelerin Fareleri de düşünüldü mü? Özel bir alan oluşturuldu mu mesela onlar için?
Çünkü o kadar timle başa çıkabildikleri, sayısız mücadeleye rağmen dimdik ayakta kalmayı başarabildiklerine göre kentsel dönüşümde, ikiz kuleler de kar etmez bu Fareciklere.
Maazallah sonra aralarında ikiye ayrılıp kulelere dağılıp bir aşağı bir yukarı cirit atalar da kimsecikler dur diyemez. Benden söylemesi!